Summer scholarships for UdG students (beques d’estiu 2022)

The Institute of Computational Chemistry and Catalysis (IQCC) of the University of Girona (UdG) is a worldwide reference unit in computational chemistry and catalysis that aims at carrying out groundbreaking research on predictive chemistry for catalysis, with special focus on the processes occurring at the confined space for the coming years. One of the pillars is Education, in view of which the IQCC is publishing a call for eight scholarships for UdG students.

Below you will find a list of research lines by the PIs of the IQCC, who will present their research at the 2022 edition of the IQCC Science Slam. Please come to the Science Slam and make your choice, indicating your preferences on [the following webform]. The general rules of this call can be found in the following document (in Catalan): [reglament]. In principle the eight scholarships will be given to four scholarships for third year UdG students (scholarship of 1 month) and four scholarships for fourth year UdG students (scholarship of 2 months[2]). It is expected that each research group of the IQCC (COMPBIOLAB, DIMOCAT, QBIS-CAT, QTMEM) will have one third year student, and one fourth year student. All details on how to apply (including the deadline), and which documents to present,[1] are given in the Call which is published at the UdG Announcements Board [3, Update June 1].

Aqui trobareu una llista de línies de recerca dels IPs de l’IQCC, amb enllaços als seus videos pel IQCC (virtual) Science Slam 2021. Mireu-los i feu les vostres preferències, marcant-les al [següent formulari] . El reglament general d’aquesta convocatoria trobareu en aquest document: [Reglament]. En principi les vuit beques aniran destinades a 4 beques per estudiants UdG de tercer any de grau (beca de 1 mes), i 4 beques per estudiants de quart any de grau (beca de 2 mesos[2]). Està previst que cada grup de recerca de l’IQCC tingui un/-a estudiant de tercer any, i un/-a de quart any. Tots detalls de la convocatoria (amb la data final per entregar els documents), i quins documents per presentar,[1] estan posats a la Convocatoria que està publicat al Tauler d’annuncis de la UdG [3, Actualització Juny 1].

COMPBIOLAB: Laboratori de Bioquímica Computacional: Disseny Racional de Nous Enzims

Research line PI
Accelerating (bio)molecular recognition, assembly, and catalysis Dr. Ferran Feixas
Computational design of proficient enzymes Dr. Sílvia Osuna

DIMOCAT: Disseny i Modelatge de Reaccions Catalitzades per Metalls de Transició 

Research line PI
Biocatalytic intermediates for the discovery and design of new enzymatic activities Dr. Marc Garcia-Borràs
Molecular recognition and bioinspired catalysis with artificial receptors Dr. Agustí Lledó
Nonlinear optical properties and theoretical chemistry Dr. Josep M. Luis
Transition metals in organic synthesis Dr. Anna Pla-Quintana
Multicatalysis for the functionalization of organic substrates, water oxidation and CO2 fixation Dr. Albert Poater
Catalysis and aromaticity Dr. Miquel Solà

QBISCAT: Química Bioinspirada, Supramolecular i Catàlisi

Research line PI
Unravelling the mechanisms behind O2 and N2O activation Dr. Anna Company
Biologically inspired design of transition metal reactivity and catalysis Dr. Miquel Costas
Sustainable C-H functionalization catalysis and Supramolecular chemistry at the confined space of nanocapsules Dr. Xavi Ribas

QTMEM: Química teòrica i Modelatge i Enginyeria molecular

Research line PI
Excited states and non-adiabatic processes Dr. Lluís Blancafort
Chemical concepts from wavefunction analysis Dr. Pedro Salvador
Spinning around in transition-metal chemistry Dr. Marcel Swart

[1] Documentació a presentar (termini de presentacio: un cop publicat la convocatoria, 7 dies natural després de la publicació de la convocatòria al taulell d’anuncis de la UdG (publicació: juny 1, data limit: juny 8, 23.59h, Secretaria IQCC, Fac. Ciències; sec.iqcc@udg.edu):

  • Expedient acadèmic extret per la web La + Meva que inclou les notes de les assignatures, el total de crèdits superat, i la nota mitjana ponderada
  • Fotocòpia DNI
  • Curriculum Vitae
  • Còpia titulació d’estudis d’anglés
  • Printout e-mail rebut després de haver posat les preferències al [webform].
  • Instancia de solicitud, degudament omplert

[2] There are requirements to be met for the second month (see Reglament)/Hi ha requisits per poder optar al segon mes (veure Reglament)

[3] The link to the announcement/L’enllaç de l’anunci: [published on June 1, with deadline of June 8, 23.59h]

Girona, May 12, 2022
For more info: gestor.iqcc@gmail.com